Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
curenje informacija

Traže pritvaranje devetorice policajaca i jednog obrtnika

'30.10.2012., Zagreb - Privodjenje osumnjicenih za prodavanje informacija na Zupanijski sud.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
1/4
30.10.2012.
u 18:30

Što ih je zanimalo: Osim informacija o punktovima prometne policije, osumnjičene su zanimali i podaci koje MUP ima o sobnim vozilima

Od 37 osoba obuhvaćenih najnovijom akcijom USKOK-a i policije, njih 10 danas poslijepodne privedeno je sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda. USKOK je za njih 10, a među njima je devet policajca te jedan obrtnik, tražio određivanje istražnog zatvora, dok će se preostalih 26 braniti sa slobode.

Dar za oprost kazne

Svi osumnjičenici ispitani su na USKOK-u, a neki su iznosili obrane dok su se drugi branili šutnjom. Svi skupa, u najnovijoj aferi curenja informacija, sumnjiče se za niz djela – od zloporabe položaja i ovlasti, preko primanja i davanja mita, do poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti....

Prema onom što je za sada poznato, sve se događalo tijekom 2012. na području Bjelovara, Daruvara i drugih mjesta i zbivalo se oko jedanaestorice policajca. Oni su, kako se pretpostavlja, ostalim osumnjičenicima, uglavnom autoprijevoznicima i vlasnicima obrta, na njihovo traženje za novčanu naknadu i druge darove dojavljivali korisne podatke.

Autoprijevoznike je tako zanimalo gdje će biti punktovi prometne policije, kada će se raditi nadzori osovinskog opterećenja, mase i ukupnih dimenzija kamiona... Osim toga sumnja se i da su dvojica osumnjičenih policajca svojim "klijentima" iz informacijskog sustava MUP-a dostavljali podatke i o osobnim vozilima. U nekim situacijama policajci nisu evidentirali ni naplatili novčane kazne za prometne prekršaje, za uzvrat dobivši darove.

– Sramota – najčešći je komentar među Bjelovarčanima i Daruvarčanima na uhićenja policajaca. Uz to, mnogi smatraju da su uhićene samo "sitne ribe" te da se njihovim privođenjem javnosti samo skreće pozornost s mnogo većeg lopovluka. Kako se neslužbeno doznaje, uhićeni policajci svi su odreda radili kao prometni policajci, mahom motociklisti. Četiri su iz Daruvara, šestorica iz Bjelovara.

I dok uhićenja policajaca šokiraju, čini se da nikoga ne iznenađuje informacija da su prijevoznici plaćali od 100 do 500 eura za dojave o vremenu i mjestu na kojem se kontrolirao kamionski promet.

– Javna je tajna da su prijevozničke kalkulacije takve da se bez pretovara vozila prijevoz kamena, šljunka i drva zbog visokih troškova jednostavno ne isplati – komentirao je jedan od bivših prijevoznika koji je dobro upućen u ovu problematiku.

Pravovremena dojava

Navodi da je logično da su prijevoznici plaćali dojave jer su na taj način s pouzdanjem pretovarivali kamione i ostvarivali zaradu. Kazne predviđene za taj prekršaj za pravne osobe kreću se od 5.000 do 15.000 kuna, a tome treba pridodati još i kaznu za samog vozača i odgovornu osobu, što ukupni iznos podiže za dodatnih dvije do tri tisuće kuna. Pravovremena dojava u džepu im je ostavljala solidan iznos i posao čini isplativim. Među privedenim je prijevoznicima i M. R., predsjednik ceha prijevoznika pri Obrtničkoj komori Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Ne znamo za što ga se točno sumnjiči. Odvjetnik je bio kod njega i sada čekamo detaljnije informacije – potvrdila je uhićenje kći uhićenog autoprijevoznika.

>>Uhićena dvojica policajca zbog odavanja službenih podataka!

Komentara 9

KA
katasteko
20:49 30.10.2012.

Jel' im to ta afera sa prisluskivanjem?

Avatar kravata
kravata
06:21 31.10.2012.

Dali je saborski zastupnik D. Grubešić imao pravo kad je rekao da je hrvatski narod bolestan?

DA
Davorin1
19:12 30.10.2012.

37 osoba privedeno 10 pritvoreno 26 se brani sa slobode ------------------------------- 36 ukupno gdje je nestao čovjek?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije